Verruiming lijst van wintergewassen goed nieuws voor de VIGEF

19 april 2023

Vandaag is bekend geworden welke groentes dit najaar nog op het land mogen staan. De VIGEF is tevreden met de verruiming van de lijst. Hier hebben wij ons het laatste ander halfjaar hard voor gemaakt.

Vandaag heeft minister van Landbouw Piet Adema in een brief aan de Tweede Kamer laten weten welke groentes dit najaar nog op het land mogen staan middels een lijst van ‘wintergewassen’. De Vereniging van de Nederlandse Groenten- en Fruitverwerkende Industrie (VIGEF) is zeer tevreden met de verruiming van de wintergewaslijsten. Hier heeft de VIGEF, samen met de Stichting TOG, GroentenFruit Huis en LTO, het laatste ander halfjaar sterk voor gemaakt.

Wij zijn blij dat het merendeel van onze punten uit onze reactie op de internetconsultatie uit november 2022, is overgenomen. Met name ten aanzien van spinazie, savooiekool, bleekselderij, waspeen, aardbei, sla-soorten, witlof en pastinaak. Hierdoor kan de productie van bijvoorbeeld diepvriesspinazie in Nederland worden gecontinueerd.  Dit is belangrijk voor telers en de Nederlandse consumenten die grote liefhebber zijn van deze wintergroente.  De teelt zal zo voldoen aan de kaders van de Brusselse wetgeving die door het kabinet voor de Nederlandse situatie wordt ingevuld.

De aanpassing van de regeling, betekent aanpassen van de dagelijkse praktijk voor bepaalde ondernemers, maar dit blijft beperkt tot een aantal specifieke gewassen, zoals sperziebonen. De mogen geteeld worden, echter is er sprake van korting van 5kg stikstof in de periode tussen 1-14 oktober. Ondertussen blijft de sector zich inzetten voor een verbetering van de kwaliteit van het grondwater en om verder te verduurzamen. De sector neemt initiatief om hiertoe een onderzoek te doen samen met het ministerie. 

Uiteindelijk zal in het komende najaar moeten blijken of alles tot een voldoende werking kan komen. Vanwege het koude en natte voorjaar, zijn aanplantingen veel later gedaan dan vorig jaar. Niet ieder seizoen is het zelfde.

Lees hier ook onze reactie op de Consultatie winterteelten en vanggewassen